Att problematisera verkligheten

Ibland blir jag ledsen och känner vanmakt när jag läser sådana här artiklar. Vilken skola vill vi ha? Inte en där lärare slutar, blir sjuka eller helt enkelt inte räcker till. Inte en där elever går i utan att få tillräckliga kunskaper. Inte en skola där både elever och lärare känner sig otrygga. Vi måste följaktligen också ställa oss frågan – vilket samhälle vill vi ha? För i slutändan är bristande kunskaper och trygghet ett hot mot demokrati. Det är demokrati vi uppger oss ha och vill inte ge upp, eller hur? Då måste vi hjälpas åt för att göra det möjligt för unga generationer att ha en skolgång värd namnet. Det går att ha världens bästa elever och lärare. Kan vi inte lära oss något av finska skolexemplet? Det finns många länder som tittar åt det hållet för att lära sig av finsk erfarenhet och praxis. Och det finns många dagar när jag grubblar såhär. Jag är nog inte ensam om det. Men samtidigt har livet och vardagen sin lilla gång och grubblerier slutar oftast med att det är dags att städa, äta, ringa och hinna med allt.

Och dagarna går … samtidigt som jag tröstar mig med att grubblerier kanske är fösta steget till problematisering av världen vi lever i. Jag grubblar alltså tänker jag!

För att citera sociologen Johan Asplund: ”Att problematisera verkligheten är det första steget till kunskap, och det är ett steg som omöjligt kan överhoppas.”

DSC_1229

 

(Visited 109 times, 1 visits today)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *