Mössa eller inte inomhus?

En skoldebatt som har kommit och gått, men som återigen är på kartan är huruvida det är okej för elever att bära mössa eller andra huvudbonader i klassrummet. Det finns både för- och nackdelar med det. Huvudbonader räknas för många som ett ohyfsat plagg att bära inomhus. Mössan klassas dessvärre ofta som ett tecken på stökiga elever. Att köpa moppe, bära keps eller mössa och andra saker tycker jag dock hör ungdomen till! Huvudbonader kan också störa synen och ögonkontakten. Samtidigt har vissa studier visat att vissa barn och ungdomar känner sig tryggare med huvudbonad och det gäller inte minst personer med exempelvis ADHD, autism eller liknande diagnos. Huvudbonader är också ett plagg med många användningsområden – bör man till exempel förbjuda alla huvudbonader eller bara vissa? Hur gör vi med personer som kanske bär huvudbonader på grund av håravfall eller personer som bär hijab? Det kan vara svårt att sätta ut tydliga regler.

Barn med hatt
Tjej med strandhatt

(Visited 1 times, 1 visits today)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *