Kategoriarkiv: Blandat

Växande barn och ungdomar

Att vi ständigt behöver köpa nya kläder åt våra barn är ingen nyhet, de växer helt enkelt ur dem och tur är väl det. Växande barn är friska barn! Nu har det dock visat sig att vi dessutom behöver uppdatera deras möbler. Det är viktigt med ett skrivbord och stolar i en bra höjd för att de ska finna studiero och ha sin egen lugna vrå för att kunna koncentrera sig på studierna. Det som är extra trevligt med barnmöbler är att de är färgglada och dessutom säkrare. Det gör att kreativiteten och upptäckarlusten frodas som är en viktig del i barns utveckling.

Leksakståg på en hylla

Att problematisera verkligheten

Ibland blir jag ledsen och känner vanmakt när jag läser sådana här artiklar. Vilken skola vill vi ha? Inte en där lärare slutar, blir sjuka eller helt enkelt inte räcker till. Inte en där elever går i utan att få tillräckliga kunskaper. Inte en skola där både elever och lärare känner sig otrygga. Vi måste följaktligen också ställa oss frågan – vilket samhälle vill vi ha? För i slutändan är bristande kunskaper och trygghet ett hot mot demokrati. Det är demokrati vi uppger oss ha och vill inte ge upp, eller hur? Då måste vi hjälpas åt för att göra det möjligt för unga generationer att ha en skolgång värd namnet. Det går att ha världens bästa elever och lärare. Kan vi inte lära oss något av finska skolexemplet? Det finns många länder som tittar åt det hållet för att lära sig av finsk erfarenhet och praxis. Och det finns många dagar när jag grubblar såhär. Jag är nog inte ensam om det. Men samtidigt har livet och vardagen sin lilla gång och grubblerier slutar oftast med att det är dags att städa, äta, ringa och hinna med allt.

Och dagarna går … samtidigt som jag tröstar mig med att grubblerier kanske är fösta steget till problematisering av världen vi lever i. Jag grubblar alltså tänker jag!

För att citera sociologen Johan Asplund: ”Att problematisera verkligheten är det första steget till kunskap, och det är ett steg som omöjligt kan överhoppas.”

DSC_1229

 

Bara att krypa till korset

Jag har aldrig varit en person som har varit fixerad eller imponerad av märken. Det har för mig varit ett sätt att ta ett överpris på saker som egentligen inte har bättre kvalitet än andra märken.

Men som sagt, bara dags för mig att krypa till korset. Jag och en kollega körde till Stockholm förra veckan och när det var min tur att köra så fick jag låna kollegans solglasögon. Vilken skillnad säger jag bara! Det går verkligen inte att jämföra med de som jag har. I och för sig är det solglasögon som jag har köpt på någon mack när jag varit inne och betalat bensinen.

Ray-Ban CaravanSå nu har jag varit ute på nätet och beställt ett par riktigt snygga solglasögon jag också. Jag köpte också ett riktigt bra och hårt fodral till dem också. Nu jag lägger 1200 kronor istället för 40 kronor på ett par solglasögon så får jag ju se till att vara rädd om dem. Men om de ligger i bilen så borde jag inte glömma dem eller ha sönder dem i alla fall.

Fortfarande lite chockad över hur stor skillnad det kan vara…….

Tillbaka till verkligheten.

Back to workJaha, visst är det väl typiskt att det fina vädret ska komma nu när jag börjat jobba igen. Men jag ska inte klaga, jag har haft en väldigt bra semester även om vädret kanske inte varit det bästa.

Fast det finns ju fortfarande massor av sommarkvällar och helger där jag också kan njuta av grillning och att sommaren äntligen har hittat hit.

Men jag far rätt illa om det är för varmt så rent värmemässigt har jag inte mycket att klaga på. Hade önskat lite mer uppehåll kanske men jag försöker att inte låta vädret utgöra så stor del av min semester. Huvudsaken är ju att man får vara ledig och kan göra vad man vill. Jag menar, bara att slippa vakna av väckarklockan varje morgon är ju lyx i sig.

Frugan hon vill att vi ska ta en resa utomlands till hösten och det är kanske ingen dum idé. Får väl se om vi hittar något, priserna har ju gått upp så otroligt mycket nu för att folk vill utomlands. Men nu när solen har kommit så kanske de går ner igen så vi får väl hålla utkik antar jag.

Tur det finns hjälp att få

bryggaMin fru och hennes bröder har ärvt en liten stuga ute i skärgården som en gång var deras mormors föräldrahem. Så vi brukar turas om att ha visas i stugan under sommaren och det är verkligen den tiden som vi alla ser fram emot varje år. Det är verkligen att gå tillbaka till ett enklare liv. Det är begränsat med moderniteter så det är verkligen en oas för avkoppling.

I år blir det dock lite arbete eftersom vi behöver rusta upp den gamla bryggan som hör till tomten. Den har behövts repareras under många år men nu går det inte att skjuta på det längre. Ska dock erkänna att varken jag eller mina svågrar är speciellt händiga när det gäller så här stora projekt, och kan inte säga att jag har lust att lägga tid på det heller under semestern. Så vi blev tipsade om Sjöliv som vi har anlitat och de håller på för fullt med renoveringen av brygga. Kan verkligen rekommendera dem om ni har liknande problem, väldigt professionella och effektiva. Så när vi kommer till stugan i år så har vi en helt ny och renoverad brygga att njuta av.

 

Dålig fantasi till födelsedagspresenter…..

I slutet av nästa veckan fyller frugan år och jag tycker alltid att det är lika svårt att veta vad jag ska köpa till henne. Och när jag frågar så säger hon att hon inte vet eller att jag inte behöver köpa henne något. Att inte köpa något är inget alternativ, det är klart att man vill ha någonting på sin födelsedag.

Men tror nog att jag kan ha kommit på något bra nu i alla fall. Tror jag ska ta och beställa en riktigt bra kökskniv till henne. Vi har relativt bra knivar i köket men det är inga riktiga kvalitetsknivar på långa vägar, så jag tror hon skulle uppskatta det för hon gillar att laga mat.

kniv

Annars får jag väl gå in och köpa något smycke till henne, men hon använder inte så mycket smycken så de blir mest liggande i en låda i väntan på någon större högtid.

Lika svårt varje år….. men i år så tror jag minsann jag kom på något bra!

 

 

Vart är världen på väg??

Ibland så vill jag inte ens läsa tidningar för det är bara elände och terror i alla möjliga delar av världen. Alla har sin egen agenda för att förklara och försvara sina egna dåd.

Sedan ibland så smyger det sig in artiklar som kanske förklarar varför världen håller på att bli helt galen – för att människor helt har förlorat förståndet. Jag kan inte säga det på något annat sätt tror jag.

I denna artikeln från DN så har en mamma i England skickat en faktura till en femåring för att han inte deltog (han var dubbelbokad) på det kalas som han tidigare tackat ja till. Mamman till femåring hittade fakturan i pojken ryggsäck. Pga av att de inte kom på kalaset så är de nu skyldiga att betala motsvarande 197 kr till mamman som ordnat kalaset, annars kommer det bli rättsliga åtgärder…..

Vad är detta för människor!? Handlar inte detta om vanligt sunt förnuft? Om man har dubbelbokat sig, hör inte det till normal hyfs att meddela att man inte kommer? Om man nu är irriterade över att folk inte hör av sig när de inte kommer, kan man inte lyfta telefonen eller ta kontakt med personen i fråga och tala om att man inte accepterar ett sånt beteende? (De kan ju finnas en anledning till att man inte har hört av sig, även om det är dålig stil att inte göra det)

Jag blir i alla fall helt mållös över hur vi beter oss mot varandra. Om inte den ”lilla människan” i samma stad kan uppföra sig som folk. Hur ska vi då kunna kommunicera och leva tillsammans med andra nationer och kulturer?

kommunikation

Förstörd symbol

Läste expressens artikel om ett klipp som de väljer att inte använda för att mannen de intervjuar har ett hakkors tatuerat på halsen.

Så självklart så har ju varenda antinazist och antinazist gått i taket, vilket egentligen inte är så konstigt om man inte har vet om att hakkorset inte är en nazistsymbol från början. Den har funnits i tusentals år i olika kulturer och symboliserar lycka och ljus.

Mannen i inslaget är buddist och har valt att sätta symbolen på halsen som ett försök att sudda bort naziststämpeln som den nu har fått. Personligen tycker jag att det är modigt av honom och också bra att utbilda folk i dess ursprungliga mening.

Men frågan är om denna symbol inte är nedsvärtad för all framtid pga Hitler och Nazityskland. Det känns nästan så för mig i alla fall. Varenda gång jag ser denna symbol så tänker jag på de hemskheter som utfärdades under första och andra världskriget.

Så jag tycker att mannen i inslaget är väldigt modig men så länge inte fler gör som honom och försöker upprätta symbolens ursprungliga mening så kommer han troligen att stämplas som nazist.

hakkors