Kategoriarkiv: Ekonomi

Tillbaka till verkligheten.

Back to workJaha, visst är det väl typiskt att det fina vädret ska komma nu när jag börjat jobba igen. Men jag ska inte klaga, jag har haft en väldigt bra semester även om vädret kanske inte varit det bästa.

Fast det finns ju fortfarande massor av sommarkvällar och helger där jag också kan njuta av grillning och att sommaren äntligen har hittat hit.

Men jag far rätt illa om det är för varmt så rent värmemässigt har jag inte mycket att klaga på. Hade önskat lite mer uppehåll kanske men jag försöker att inte låta vädret utgöra så stor del av min semester. Huvudsaken är ju att man får vara ledig och kan göra vad man vill. Jag menar, bara att slippa vakna av väckarklockan varje morgon är ju lyx i sig.

Frugan hon vill att vi ska ta en resa utomlands till hösten och det är kanske ingen dum idé. Får väl se om vi hittar något, priserna har ju gått upp så otroligt mycket nu för att folk vill utomlands. Men nu när solen har kommit så kanske de går ner igen så vi får väl hålla utkik antar jag.

Predikat utan ordentlig bakgrundsfakta?

Jag har alltid predikat för alla elever att aldrig ta smslån eller andra snabba lösningar för att få snabba pengar. Enligt min mening så är det bättre att spara till det man vill ha istället för att leta efter snabba lösningar. Jag upplever hela tiden att det är en otrolig jakt på att alltid ha den senaste iPhonen och så vidre.

Så idag hade vi en väldigt givande diskussion under en klass om just ekonomi, ”snabba lösningar” och materialism. Flera av eleverna hävdade att det fanns väldigt bra låneinstitut som de använde eftersom de inte behövde betala någon ränta om de inte lånade i mer än 30 dagar.

Jag hävdade å det bestämdaste att det alltid förkom ränta och dolda avgifter som dessa företag är väldigt noga med att dölja. Flera av eleverna har använt sig av Ferratum så vi gick in och tittande på deras hemsida och läste på om villkoren. Efter det så får jag nog säga att jag fick backa i mina argument. Både att låneinstituten inte är tydliga med sina avgifter och att unga människor inte vet vad de gör när de tar korta lån.

I alla fall hade mina elever full kontroll på vad de gjorde och beräknade hur de skulle kunna låna räntefritt och hade också full kontroll på att de skulle kunna betala tillbaka lånet. Låneföretagen är också helt öppna med deras regler så jag vill hävda att ingen, i alla fall som använt, Ferratum kan komma och säga att de inte visste om vilka avgifter som var förknippat med lånet. I så fall har de inte läst igenom villkoren ordentligt.

Jag har helt klart fått mig en tankeställare idag.

shopping