Kategoriarkiv: Skola

Att problematisera verkligheten

Ibland blir jag ledsen och känner vanmakt när jag läser sådana här artiklar. Vilken skola vill vi ha? Inte en där lärare slutar, blir sjuka eller helt enkelt inte räcker till. Inte en där elever går i utan att få tillräckliga kunskaper. Inte en skola där både elever och lärare känner sig otrygga. Vi måste följaktligen också ställa oss frågan – vilket samhälle vill vi ha? För i slutändan är bristande kunskaper och trygghet ett hot mot demokrati. Det är demokrati vi uppger oss ha och vill inte ge upp, eller hur? Då måste vi hjälpas åt för att göra det möjligt för unga generationer att ha en skolgång värd namnet. Det går att ha världens bästa elever och lärare. Kan vi inte lära oss något av finska skolexemplet? Det finns många länder som tittar åt det hållet för att lära sig av finsk erfarenhet och praxis. Och det finns många dagar när jag grubblar såhär. Jag är nog inte ensam om det. Men samtidigt har livet och vardagen sin lilla gång och grubblerier slutar oftast med att det är dags att städa, äta, ringa och hinna med allt.

Och dagarna går … samtidigt som jag tröstar mig med att grubblerier kanske är fösta steget till problematisering av världen vi lever i. Jag grubblar alltså tänker jag!

För att citera sociologen Johan Asplund: ”Att problematisera verkligheten är det första steget till kunskap, och det är ett steg som omöjligt kan överhoppas.”

DSC_1229

 

Ännu en termin till ända

Det är helt otroligt vad tiden går fort nu för tiden. Nu är det redan dags för jullov, även om det alltid är lika välkommet så känns det alltid som att hösten gått otroligt fort. Problemet är väl bara att juluppehållet kommer att kännas som att det har gått lika fort.

Vi har faktiskt dragit ner på måstena inför jul i år och gjort det lite enklare för oss. Vi har till exempel bestämt att vi inte ska ge bort några julklappar i år, så slipper vi den julstressen.

Vi kommer också att köpa mycket färdiggjord mat och inte ha så mycket mat som vi alltid har. Det enda vi kommer att göra själva som det ser ut nu är julskinka och Janssons frestelse.jansson

Så i år är det njutning och ledighet som gäller istället.

Helt oacceptabelt!

Läste denna artikel i Aftonbladet och blev helt mållös. Den handlar om att den ryska idrottsministern kommer att ”slå ungdomstränare på fingrarna” när det handlar om doping.

Tydligen så är tränarna till ungdomar så giriga och gör vad som helst för pengar att de dopar barn! Hur kan man ens gör så?! Jag vet inte om det är jag som är naiv när det handlar om doping, men jag har trott att det är i högre åldrar som man tar till detta, inte när vi pratar barn och ungdomar.

Det är ju så väl dokumenterat hur doping skadar kroppen på den som använder doping, så jag kan ju bara föreställa mig skadorna är ännu större hos barn. Hur kan man första en kropp hos en oskyldig människa för pengar och bonusar? Detta är för mig helt absurt.

Detta är en otroligt bra och viktig sak som Rysslands idrottsminister gör, även om det egentligen är helt sjukt att det ens ska behöva göra i så unga åldrar.

Doping