Kategoriarkiv: Uncategorized

Tankar om odling och inredning

Årstiden till trots börjar jag redan fundera på hur jag vill ha trädgården i vår och sommar. Jag har alltid varit förtjust i ätbar odling men jag funderar på om jag inte ska ta och satsa på lite vackra blommor och buskar till nästa år. Pioner är en favorit hos min fru så kanske jag satsar på sådana. En idé är också att låta mina elever ta del av trädgårdsarbete då jag tror det kan gynna de övriga studierna. Alla barn och ungdomar behöver fysisk stimulans och praktiska aktiviteter emellanåt, vare sig det är idrott eller bild – eller trädgårdsarbete som i det här fallet. Får se hur det bli till den kommande terminen. Under tiden finns det ju en hel del annat att pyssla med i hemmet. Vi har köpt ett nytt vitrinskåp som behöver en bra plats i vardagsrummet eller matsalen.

Ett minne för livet

Jag har funderat på en sak ganska länge. Vi i dagens samhälle har alldeles för många prylar och spenderar för lite tid med våra nära och kära. Mobiler, datorer, iPads, TV med mera slukar vår uppmärksamhet och tid. Vi måste bli bättre på att ta vara på den tid vi har, för den är inte obegränsad. Min fru fyller år om några veckor och jag har länge klurat på vad hon ska få i födelsedagspresent. Jag ville att det skulle vara något alldeles speciellt, som hela vår familj kan vara med på och ha ett minne av i många år framöver. Greatdays har många fantastiska alternativ om man vill ge bort en trevlig och oförglömlig upplevelse till någon nära. Där finns upplevelser för alla, oavsett åldrar och intressen. Allt från hisnande helikopterturer till lyxiga spakvällar för att öka sin kvalitetstid och skapa minnen med dem man älskar mest. Jag har nu bestämt vad min älskade fru ska få och ser fram emot vårt stora äventyr som hela familjen ska få uppleva.

En helikopter i solnedgången

Vikten av att få utforska

I mitt arbete som lärare, och i min roll som pappa, värdesätter jag att skolbarnen och mina egna ungar får utforska saker i sin egen takt. Jag tror att det väcker deras nyfikenhet och att det i det långa loppet kommer hjälpa dem få ett bättre självförtroende, lära sig kritiskt tänkande och att vara lösningsorienterade. Jag försöker applicera detta i vardagen så gott det går, så när jag beställde hem en ny katalysator till bilen för ett tag sedan passade jag på att beställa några mindre föremål som lätt kan skruvas isär utan att det finns risk för personskador. De här grejerna gav jag till mina barn som älskar att öppna saker för att se hur de ser ut inuti. Efter att de hade gjort det uppmuntrade jag dem att också försöka återställa prylarna till sitt ursprungliga skick. Det tog ett bra tag, men barnen lyckades till slut och när jag såg stoltheten i deras ögon visste jag att det hade lärt dem något. Att se deras glädje för det de hade åstadkommit var ett väldigt fint ögonblick för mig som pappa.

Skruvmejslar i olika färger

På väg på utflykt

Vår familj planerar att göra en utflykt så småningom. Vi ska köra runt i landet lite och eventuellt åka norrut och köra över på norska sidan också. Men först måste vi skaffa nya sommardäck till bilen. Jag sökte runt lite på nätet och hittade snabbt en bra sida med bra priser! Det här med familjens utflykt får mig att tänka på utflykter som görs inom skola och utbildning. Som lärare får man under en skolutflykt lära känna eleverna i en annan kontext, vilket kan vara mycket lärorikt. Jag anser att en skolutflykt alltid bör innehålla sådant som barnen och ungdomarna kan lära sig något nytt av, men utlfykten och samvaron med klasskamraterna ska också ge dem trevliga minnen av skoltiden. Jag skulle råda alla som planerar en skolutflykt att verkligen satsa på planeringen. Och vara ut i god tid med finansiering och bokningar. Då är redan hälften vunnet och chanserna att utflykten ska bli lyckad ökar!

Ut på tur på vägen
Planering är a och o

Aktiviteter för barn och ungdomar

Nyligen hade vi en diskussion i lärarrummet kring antalet fritidsaktiviteter barn sysselsätter sig med. En kollega till mig hade samtalat med en elev som varit väldigt trött under ett par veckor. Eleven berättade att han spelade fotboll och tennis på fritiden. Utöver det körde han även motorcross på helgerna tillsammans med sin äldre bror och aktiviteterna var anledningen till att han var såpass trött nuförtiden. Kollegan frågade då ifall han tyckte att det var roligt, med tanke på hur trött han var. Eleven uttryckte att det var lite för mycket eftersom han aldrig hann återhämta sig mellan skola och fritid. Hans föräldrar hade betalat dyra avgifter och han vill inte göra dem besvikna. Som lärare och förälder tycker jag att det är viktigt att man samtalar med barnen om vad som är rimligt. Låt dem välja en fritidsaktivitet och glöm inte heller att skaffa ett bra skydd genom Moderna försäkringar. Då kan du sova lugnt om natten i vetskapen om att det är fullt tillräckligt!

Trött kille som lutar huvudet framåt
Barn som spelar fotboll

Fokus på hållbarhet

Jorden fotograferad och sedd från rymden

Det finns två ämnen som jag tycker är viktigare än något annat att prata om i skolan och det är respekt för andra och hållbarhet. Det är inte särskilt svårt att få eleverna att förstå vad ett hållbart tankesätt är, men deras lösningar är minst sagt intressanta.

Jag pratade med gymnasieelever om ämnet och de tyckte att om alla asiater slutar köra fossilbränsledrivna fordon så är problemet löst. Västvärldens och dess inverkan fanns inte med på kartan. Och när jag påpekade det såg de helt frågande ut. Det finns en del kvar att jobba med.

Högskolan Dalarna

Vilket dilemma jag sitter i nu. Jag har blivit erbjuden en tjänst som är knuten till högskolan i Dalarna och bara det att inte ens behöva söka jobb är ju otroligt skönt och smickrande. Tjänsten är både intressant och spännande, det är inte det. Det som ställer till det är att jag och familjen bor i Växjö, inte nästgårds med högskolan i Dalarna och Falun direkt. Vi har inte sagt något till barnen än utan det är jag och frun som diskuterar. Ska vi riva upp barnen från kompisar och släktingar här eller ska jag flytta upp själv och veckopendla? Jag har kontaktat en mäklare i Falun och det verkar inte vara svårt att hitta bostad i alla fall. Så nu sitter jag här som åsnan mellan hötapparna och funderar på hur jag ska göra med den här drömtjänsten. Ska höra om det är möjligt att distansarbeta hemifrån en eller två veckor i månaden. Det hade löst en hel del…

Gymnasieutbildning för influencers

Jag har sett att många rasar över den gymnasieutbildning för influencers som ska komma till Stockholm och Malmö under hösten. Min första reaktion var också att fnysa men sedan funderade jag över vad det egentligen innebär. Jag antar att man kommer lära sig marknadsföring, filmning, klippning och övrigt som relaterar till reklam och media. Sådana utbildningar har funnits i många år, denna är bara paketerad annorlunda för att attrahera fler ungdomar (och reta gallfeber på äldre). Jag hoppas dock att praktiska yrken och hantverksyrken som bilmekaniker, snickare och skräddare fortsätter att finnas med i ungdomars planer. Om det skulle visa sig att alla bara vill bli influencers kan det det vara en bra idé att lära sig laga sina grejer själv. Jag har faktiskt börjat med det själv, i viss mån. Jag har insett att man kan köpa bildelar billigt på nätet och enkelt fixa småsaker med bilen. Hett tips ifall vi snart bara har youtubers runt oss!

Snart dags att bli sin egen bilmekaniker
Många unga vill jobba som influencers

Lärarlöner

Vi diskuterade löner när vi hade middag med några bekanta i helgen och är ju alltid bli väldigt intressanta diskussioner. Nu har vi alla känt varandra väldigt länge så för oss blir det inte den typen av diskussion där det ska jämföras och rankas vem som tjänar mest, utan vi diskuterade mer hur det ser ut yrken emellan och hur olika positioner och yrken värderas idag. Jag som lärare slår ju gärna ett slag för hur lågt jag ändå tycker att lärare värderas i sina löner, vi tar ändå hand om vår framtid. Jämför man oss lärare med den lön bemanningssjuksköterska har så pratar vi nästan hälften och ibland ännu mer. Nu är jag av den åsikten att jag tycker att sjuksköterskor är värda allt och lite till och att bemanningsföretagen är ett bra komplement för de sköterskor som inte prioriterar fasta anställningar och inte har krav på en fast placering i sitt sjuksköterskeyrke. Jag tycker att alla sköterskorna ska ha lika bra betalt oavsett om de är anställda av landsting eller bemanningsföretag.

Sköterska klädd för operation