Kategoriarkiv: Uncategorized

Att hjälpa hemmasittare

Hemmasittare är ett relativt nytt begrepp, som inte fanns när jag gick i skolan. En hemmasittare är ett barn som av olika anledningar har stor frånvaro i skolan. Oftast vet föräldrarna om att barnet stannar hemma, men de klarar inte av att tackla problemet på egen hand. För att kunna hjälpa eleven krävs både pedagogiskt och psykosocialt stöd. Mötet behöver ske på en plats där denne känner sig trygg, oftast i hemmet. Arbetet med att skapa ett samarbete är tålamodskrävande och pågår ofta under en längre period. Det gäller att ge barnet motivation till att själv vilja förändra sin livssituation.

Flicka vilar huvudet mot handen

Ekonomiskt oberoende som lärare?

Nej, det händer inte. Läraryrket må ha utvecklas positivt lönemässigt under den senaste tioårsperioden, med generell löneglidning och riktade lönesatsningar som karriärtjänster och lärarlönelyft, men ekonomiskt oberoende blir man inte. På skolan där jag jobbar är vi dock ett litet gäng lärare som drömmer lite om att kunna göra vad vi vill utan att någonsin mer behöva tänka på pengar. Aktiemarknaden lockar många och min kollega Per är speciellt hängiven. Han investerar säkert halva sin lön på börsen i hopp om att en dag kunna lämna yrket för gott, men jag har aldrig vågat. Jag har nog känt att jag kan för lite men nu börjar jag ändå känna viss inspiration. Jag prenumererar nämligen på Söderberg & Partners veckoanalysen som ger mig mycket nyttig kunskap och kommer med många bra tips om vad, när och hur jag ska investera. Jag är nog faktiskt nära att köpa in mig på börsen för alla första gången nu. Håll tummarna för mig.

Börsskärmen skrämmer inte längre lika mycket

Svenska skolor i Spanien

Många svenskar väljer idag att flytta utomlands. Finns det barn i bagaget måste såklart även skolfrågan lösas. På många ställen får man förlita sig till landets egna skolor. En del orter erbjuder kompletterande svenskundervisning som innebär att barnen läser svenska några timmar per vecka. I Spanien däremot finns flera orter där det drivs svenska skolor. I Marbella, till exempel, finns en liten skola där det går ungefär 100 elever. Här finns både förskola och grundskola upp till årskurs sex. Det skulle vara intressant att arbeta på en sådan skola för att se hur de skiljer sig från skolorna i Sverige. Kanske jag ska ta kontakt med en fastighetsmäklare Spanien för att se om det finns några lämpliga bostäder i närheten av skolan. Det skulle säkert vara bra även för barnen att lära sig ett nytt språk och uppleva en annan kultur både vad gäller mat och livsstil. Det är nyttiga erfarenheter att ha med sig i livet.

Två barn, jordglob och böcker
Fisk grillas över öppen eld

Mössa eller inte inomhus?

En skoldebatt som har kommit och gått, men som återigen är på kartan är huruvida det är okej för elever att bära mössa eller andra huvudbonader i klassrummet. Det finns både för- och nackdelar med det. Huvudbonader räknas för många som ett ohyfsat plagg att bära inomhus. Mössan klassas dessvärre ofta som ett tecken på stökiga elever. Att köpa moppe, bära keps eller mössa och andra saker tycker jag dock hör ungdomen till! Huvudbonader kan också störa synen och ögonkontakten. Samtidigt har vissa studier visat att vissa barn och ungdomar känner sig tryggare med huvudbonad och det gäller inte minst personer med exempelvis ADHD, autism eller liknande diagnos. Huvudbonader är också ett plagg med många användningsområden – bör man till exempel förbjuda alla huvudbonader eller bara vissa? Hur gör vi med personer som kanske bär huvudbonader på grund av håravfall eller personer som bär hijab? Det kan vara svårt att sätta ut tydliga regler.

Barn med hatt
Tjej med strandhatt

Barn som mår dåligt

Jag blir så ledsen över alla barn som mår dåligt i dag. Jag har inte möjlighet att hjälpa alla men jag försöker hålla ögonen öppna och om jag ser något barn som far illa eller inte mår bra brukar jag göra allt som står i min makt för att hjälpa till.

Pojke som lutar huvudet över armarna

Körkort i skolan – bra eller dåligt?

Jag tror att det är viktigt att försöka fånga upp studenternas intresse i skolan. Ett sådant sätt kan helt klart vara att låta ungdomarna studera körkortsteori på skoltid. På så sätt lär de sig trafikvett och alla får samma chans att lära sig. Möjligheten finns då också att förklara hur viktigt det är med en bra hjälm till crossen och mopeden. Kanske kan det på lång sikt leda till färre allvarliga olyckor på vägarna.

Självklart finns det en kostnad för både utrustning och utbildning men jag vet att det redan finns vissa ställen i landet där ungdomarna har möjlighet att välja denna typ av utbildning som en valfri kurs på gymnasiet. Samtidigt befinner sig alla i trafiken på ett eller annat sätt och grundläggande kunskaper kan alla ha nytta av. Sammanfattningsvis kan jag bara konstatera att jag tror att det här är en bra idé.

Trafik i solnedgång

Tankar om odling och inredning

Årstiden till trots börjar jag redan fundera på hur jag vill ha trädgården i vår och sommar. Jag har alltid varit förtjust i ätbar odling men jag funderar på om jag inte ska ta och satsa på lite vackra blommor och buskar till nästa år. Pioner är en favorit hos min fru så kanske jag satsar på sådana. En idé är också att låta mina elever ta del av trädgårdsarbete då jag tror det kan gynna de övriga studierna. Alla barn och ungdomar behöver fysisk stimulans och praktiska aktiviteter emellanåt, vare sig det är idrott eller bild – eller trädgårdsarbete som i det här fallet. Får se hur det bli till den kommande terminen. Under tiden finns det ju en hel del annat att pyssla med i hemmet. Vi har köpt ett nytt vitrinskåp som behöver en bra plats i vardagsrummet eller matsalen.

Ett minne för livet

Jag har funderat på en sak ganska länge. Vi i dagens samhälle har alldeles för många prylar och spenderar för lite tid med våra nära och kära. Mobiler, datorer, iPads, TV med mera slukar vår uppmärksamhet och tid. Vi måste bli bättre på att ta vara på den tid vi har, för den är inte obegränsad. Min fru fyller år om några veckor och jag har länge klurat på vad hon ska få i födelsedagspresent. Jag ville att det skulle vara något alldeles speciellt, som hela vår familj kan vara med på och ha ett minne av i många år framöver. Greatdays har många fantastiska alternativ om man vill ge bort en trevlig och oförglömlig upplevelse till någon nära. Där finns upplevelser för alla, oavsett åldrar och intressen. Allt från hisnande helikopterturer till lyxiga spakvällar för att öka sin kvalitetstid och skapa minnen med dem man älskar mest. Jag har nu bestämt vad min älskade fru ska få och ser fram emot vårt stora äventyr som hela familjen ska få uppleva.

En helikopter i solnedgången

Vikten av att få utforska

I mitt arbete som lärare, och i min roll som pappa, värdesätter jag att skolbarnen och mina egna ungar får utforska saker i sin egen takt. Jag tror att det väcker deras nyfikenhet och att det i det långa loppet kommer hjälpa dem få ett bättre självförtroende, lära sig kritiskt tänkande och att vara lösningsorienterade. Jag försöker applicera detta i vardagen så gott det går, så när jag beställde hem en ny katalysator till bilen för ett tag sedan passade jag på att beställa några mindre föremål som lätt kan skruvas isär utan att det finns risk för personskador. De här grejerna gav jag till mina barn som älskar att öppna saker för att se hur de ser ut inuti. Efter att de hade gjort det uppmuntrade jag dem att också försöka återställa prylarna till sitt ursprungliga skick. Det tog ett bra tag, men barnen lyckades till slut och när jag såg stoltheten i deras ögon visste jag att det hade lärt dem något. Att se deras glädje för det de hade åstadkommit var ett väldigt fint ögonblick för mig som pappa.

Skruvmejslar i olika färger

På väg på utflykt

Vår familj planerar att göra en utflykt så småningom. Vi ska köra runt i landet lite och eventuellt åka norrut och köra över på norska sidan också. Men först måste vi skaffa nya sommardäck till bilen. Jag sökte runt lite på nätet och hittade snabbt en bra sida med bra priser! Det här med familjens utflykt får mig att tänka på utflykter som görs inom skola och utbildning. Som lärare får man under en skolutflykt lära känna eleverna i en annan kontext, vilket kan vara mycket lärorikt. Jag anser att en skolutflykt alltid bör innehålla sådant som barnen och ungdomarna kan lära sig något nytt av, men utlfykten och samvaron med klasskamraterna ska också ge dem trevliga minnen av skoltiden. Jag skulle råda alla som planerar en skolutflykt att verkligen satsa på planeringen. Och vara ut i god tid med finansiering och bokningar. Då är redan hälften vunnet och chanserna att utflykten ska bli lyckad ökar!

Ut på tur på vägen
Planering är a och o